Årsmøte 2023

Postet av Drøbak Hundeklubb den 14. Mar 2023

STYRETS SAMMENSETNING I 2022: 
Leder: Kjersti Pettersen
Nestleder: Tonje Mørkhagen
Sekretær: Tone Ellingsen
Kasserer: Birgitte Lysbakken
Styremedlemmer: Silje Merethe Sørvig og Harald Schjelderup
Varamedlemmer: Wenche Skau og Eva Tønnessen 

Valgkomiteen: 
Leder: Helene Nordstrøm Pettersen
Medlemmer: Stine Mørkhagen Granum og Grethe Tandberg 
Varamedlem: Elisabeth Langseth Rabe 

Revisor: Siri Sponberg
Vara: Torill Sander  

STATUS MEDLEMMER 2022: 
Antall medlemmer pr. 31.12.2022: 369 medlemmer. 
Det har vært holdt 10 styremøter. 

OPPSUMMERING AV 2022: 

Det har blitt holdt totalt 35 kurs i Drøbak hundeklubb 2022.
Det har vært 199 ekvipasjer på introkurs og 169 ekvipasjer på videregående/oppfølgingskurs. 

VALP- OG UNGHUNDKURS:

Det har vært holdt 4 valpe- og unghundkurs med totalt 66 deltakere. Fortsatt stor pågang på kursene, og flotte tilbakemeldinger. På ett av kursene fikk vi fantastiske tilbakemeldinger før vi hadde fått gått igjennom tre øvelser! Det var det beste valpekurset de hadde gått på! 
Stor takk til instruktørene Torill Sander, Henni Haraldsen, Birgitte Lysbakken, Wenche Skau, 
Heidi Mørkhagen Granum, Maria Valkeneer Kjetså og instruktørassistent Mette Fogstad Eielsen. 

LP-SATSING:

Mari Grytdal var instruktør for LP-satsingen vinteren og Heidi Linnerud vår/forsommeren 2022. Det har skjedd flere fine resultater da Kristin Jacobsen med Hugo vant klasse 2 i Follo Brukshundklubb og har fått opprykk til klasse 3. Torill Sander med Pippi vant klasse 1 under DM og har fått opprykk til klasse II. Tone Ellingsen med Trix ble nr. 2 i klasse 1 under DM, og har også fått opprykk til klasse II. Nathalie Nielsen med Zlatan har en 1. plass, 2. plass og 5. plass i klasse 3, og en 3. plass i NM for schæferhunder. Nå begynner Lp-satsingen å gi resultater. Kjempe gøy!
Gratulerer alle sammen! 

Til slutt må vi ikke glemme årets LP hunder 2022:
LP – klasse 1 – Torill Sander med Pippi
LP – klasse 2 – Kristin Jacobsen med Hugo
LP – klasse 3 – Nathalie Nielsen med Zlatan

MILJØTRENINGSKURS:

I 2022 fortsatte suksessen fra det første Miljøtreningskurset som ble lansert på tampen av 2021. 

Kurset har erstattet tidligere hverdagslydighetskurs. Miljøtreningskurset tar for seg viktige øvelser i hverdagen og generaliserer de ved at man hver uke møtes på ulike steder i Drøbak. Dette har vært noe deltakerne tidligere har gitt tilbakemelding om at har vært vanskelig å mestre på egenhånd. Kurset har hatt stor fokus på å øke samarbeidet mellom hund og fører, og å gjøre turene mer interessante. Forbipasseringer av hunder/mennesker og innkalling har selvfølgelig vært hovedfokus, men også enkle øvelser som utfordrer hundene mentalt har vært viktige element. F.eks. øvelser på sitt og bli, ulike balanseøvelser, besøk til museet hvor hundene møtte flere ulike dyr, gå bak i trapper, gå i skogen osv. En av kurskveldene har også foregått hos Ramses Zoo på Drøbak City, og vi ønsker å rette en stor takk til de som har tillatt ekvipasjene å komme inn for å øve med hundene i butikken.  

Kurset har vist seg veldig populært, og flere deltakere har faktisk vært med på mer enn ett kurs i løpet av året! Totalt ble det gjennomført 5 miljøtreningskurs i 2022 med totalt 45 deltakere. 

Noen tilbakemeldinger fra kursdeltakerne: 
“God trening i naturlig miljø med situasjoner vi møter i hverdagen.” 
“At det var rundt i «vanlige omgivelser» gjør det lettere å generalisere. Og situasjonene er mer like livet ellers. Flott at det ikke var så veldig mange deltakere.” 
Flere instruktører har vært med på kursene; både Torill, Birgitte, Wenche, Heidi, Maria og Henni har holdt kurs, og i tillegg fått god hjelp av Mette som har vært stilt som instruktøraspirant som ledd i sin instruktørutdanning, og som hun nå har fullført utdannelsen. 

I 2023 er det foreløpig planlagt 2 nye miljøtreningskurs med mange ideer til nye øvelser og situasjoner som kan trenes på. Dette gjør hvert kurs unikt, og kan derfor lokke flere til å ta kurset om igjen. 

RALLYLYDIGHET:

et ble holdt to introkurs i 2022 med totalt 21 deltakere. Antall ekvipasjer som trener RL i klubben øker, og på mandager er det over 30 ekvipasjer som deltar fast i klasse 1 og 2. Konkurransegruppen har 10-15 deltakere. Flinke instruktører driller deltakerne i enkeltøvelser og baner i varierende vanskelighetsgrad. 

I tillegg var det stadig flere ekvipasjer som trosset vær og vind og har trent RL ute i vinter og høst. RL-gruppen Team R(e)ally good har blitt en kjempeflott gjeng. Flere og flere ekvipasjer fra klubben reiser rundt og konkurrerer, og de kommer hjem med flotte resultater og pallplasser.  

Det var vært mange gode prestasjoner i 2022. Michelle ble også i år tatt ut på landslaget med Cnø. De reiste til Nordisk i Finland i desember, og hvor laget kom på en flott bronseplass og 10. plass individuelt. 

To nye instruktører i Rallylydighet har klubben også fått i 2022, Wenche Skau og Maria Kjetså. Velkommen som instruktører! 

Til slutt, tusen takk til alle de flinke instruktørene vi nå har: Michelle Malmåsen, Kjersti Pettersen,  Tone Ellingsen, Wenche Skau og Maria Kjetså. 

SMELLER:

I 2022 ble det endelig kurs og treninger igjen med Smeller. Det har vært to introkurs i Smeller i 2022 med 20 deltakere i tillegg til de organiserte videregående treningene hvor det har vært 20 deltakere. Det har også vært ett minikurs høsten 2022 for deltakerne etter introkurset. 

I 2022 ble det nye reglementet for Smeller lagt frem, og den største forandringen er at ID-lukt er blitt erstattet med Kong. Alle som har vært på ID-lukt av videregående hunder har tatt denne overgangen veldig fint. Ingen store utfordringer for hundene, og flere er klare for større utfordringer (mindre emner av Kong). 

Kjersti og Tone var også dommer og instruktør på samling i Drammen en helg i september hvor i tillegg regelverket ble gjennomgått. Tone Ellingsen var også oppe til eksamen for instruktør i Smeller og besto. Drøbak hundeklubb har nå to autoriserte instruktører i Smeller, og det er kun 42 i hele Norge. Kjempe bra! 

BRONSEMERKEKURS:

Det har vært to bronsemerkekurs med 17 deltakere i år. Hele 9 deltakere har greid merket i løpet av 2022. Det var meget imponerende hvor hardt deltakerne jobbet i tillegg til kurskveldene. Instruktører har vært Wenche Skaug og Tone Ellingsen.

AGILITY:

2022 var året da pandemien slapp litt taket. Det var dessverre ikke noe opplegg for innetrening vinteren 2021/2022, og sosialt og miljømessig er manglende eget sted å trene om vinteren en stor utfordring, og det begynner å bli prekært å få dette på plass for å kunne fortsette å ha det gode miljøet og samholdet som jo fortsatt er der. Vinteren 2022/2023 er ag-gruppen tilbake i ridehuset, men det er sene treningstider og ikke som i «gamle dager» lenger her. Men treningene ble gjennomført med masse bra baner, og svært god inspirasjon for de som deltar.  

Nybegynnerkurs og barn/unge
Våren 2022 ble det gjennomført to ulike introkurs i agility. Instruktører var Stine Mørkhagen Granum og Tonje Mørkhagen på det første kurset, og Eva Tønnessen og Bettina Hasle på det andre kurset. Det ble gjennomført introkurs på høsten også. Etter helgene med introkurs ble det vanlige torsdagskurset gjennomført for alle tre introkursene. Det var krevende for instruktørene når hele torsdagen gikk bort til nybegynnertrening, samtidig som det var barn- og ungetrening på tirsdager fram til kl. 19. Det var også krevende for gruppa å klare å ta godt vare på over 20 nybegynnere som kom fra kurs omtrent samtidig. Det er derfor bestemt at det bare blir ett introkurs om våren og ett om høsten. Begge blir med oppfølgingskurs 6 torsdager på rad. I tillegg skal det kjøres et oppfriskningskurs hver vår så fort snøen går.  

Oppfriskningskurset eller kaoskurset våren 2022 ble svært vellykket. Det ble jobbet aktivt med miljøforstyrrelser, og det var tidvis 18 folk og hunder i ulik aktivitet ute på banen – samtidig!   

Høsten 2021 var det rundt 25 barn og unge som trente. Mange av disse blir borte i løpet av vinteren fordi det går så lang tid til det er et treningstilbud igjen. Det var imidlertid mellom 8-15 barn og unge på trening hver tirsdag i mai og juni. 

Tilbudet «åpnet» igjen i september og fortsatte nesten ut november. Tilbudet for barn og unge vil bli enda bedre i 2023. De blir delt i to grupper fra 0-11 år og fra 12-18 år. Begge grupper vil hete Drøbak hundeklubb rekrutt. De tre ansvarlige er Eva Tønnessen, Lilly-Ann Myhrvold og Bettina Hasle, og styret vil bli holdt informert om deres arbeid videre.  

Ingen behøver å konkurrere 
Agility-gruppen er jo egentlig litt opptatt av at det skal være mulig å bare trene og ha det gøy med hund, og at man ikke behøver å dra rundt på konkurranser. Men så er det jo samtidig slik at det er så hyggelig og sosialt når flere drar av gårde og tester ut treningsarbeidet som har vært gjort i disse konkurransene, men alle skal vite: Man er like velkommen på trening selv om konkurranseambisjonene IKKE er der.  

NM
NM i 2022 ble arrangert på Gjøvik, og klubben hadde to small lag i finalen, men det ble ikke medalje i år. Det var ingen medium lag i finalen, men ellers endte det altså med to sølv og en bronse til Drøbaks gjeng med denne utrolige innsatsen:  

Medaljene endte hos:
2.plass i NM i XS fikk Bettina og Binki 
3.plass i NM i XS fikk Øydis og Olga 
2.plass i NM i M fikk Annie og Vanilje   

Men også i de andre uoffisielle klassene ble det hentet medaljer: 

1.plass i XS klasse 1 Trude og Babsi og ble Gjøvikmester 2022 
2.plass i L klasse 1 Yvonne og Logan og ble 2. plass Gjøvikmester 2022
2.plass i XL Line og Iris og ble 2. plass Gjøvikmester 2022
2.plass i M Klasse 2 Carina og Bixter og ble 2. plass Gjøvikmester 2022
3.plass i M Klasse 2 Madeleine og Ninja og ble 2. plass Gjøvikmester 2022 

Helene og Penny fikk også 2. plass i individuell hoppfinale 

Bettina og Binki fikk også 3. plass i individuell agilityfinale  

Ida og Zuki fikk også 2. plass i individuell hoppfinale 

Eva og Lily ble nummer 4 i individuell hoppfinale 

Eva og Kieran fikk 6. plass i kl 1 finalene 

Landslag  

Helene Norstrøm Pettersen med Pixie ble tatt ut som andre reserve til nordisk mesterskap, og med bare to døgn igjen til første start får hun beskjed om at hun får gå. Den muligheten takker Helene sporty nok ja til. Så for sjette gang på rad representerer hun Norge og landslaget i agility. Det er rett og slett rått! 

Junior-VM i Finland  

Her hadde Drøbak hundeklubb med Annie Tellnes som startet med både Vanilje og Olympia. Olympia klarte en 11. plass, Vanilje en 22. plass samt 3. plass med sitt lag i hoppkonkurransen. Annie og hundene kom gjennom 7 av 8 løp og gjorde en fantastisk innsats som VM-debutant. Gratulerer! 

To stevner på rappen 

Sensommeren og tidlig høst ble en litt strevsom affære for agility-gruppa. Først ble det arrangert sommerstevne på kunstgressbanen bak Frogn videregående skole for første gang. At Frogn kommune og DFI sa ja til klubbens forsøksprosjekt er vi svært takknemlige for, og det ble en helt vanvittig vellykket helg. 12-13. august viste seg å bli den varmeste augusthelgen på svært lenge. Heldigvis var banen rett ved et badevann og med masse tilgang til vann både for hunder og folk. Og bare få uker etter var det duket for DM på Høiås. I 2023 er det bestemt at det må holde å arrangere sommerstevne samt et lagstevne som kveldsstevne, enten i mai eller tidlig september. Dato er ikke bestemt. 

Sommerstevnet 2022 var første gang det ble arrangert stevne så langt «hjemmefra». Det innebar utrolig mye dugnadsjobb med tanke på å flytte ned alt som trengtes av utstyr til gjerder mellom ringene, aglity-utstyr, kiosk mv. Follo brukshundklubb stilte nok en gang med å låne ut både gjerde og utstyr. Vi er veldig takknemlig for å ha en så grei naboklubb.  

Men altså: det var en haug med mennesker som jobba fra 16-22 på fredag, fra 7-22 på lørdag og tilsvarende søndag. Det var ikke en sur mine å se noe sted, og agility-gruppa fikk utrolig mye skryt for akkurat det. At ingen var sure, men løste de utfordringer som måtte dukke opp. Det er bare å ta av seg og bøye seg i hatten for alle disse fine folka vi har i agility-gruppa. Her stilte ferske nybegynnere opp side ved side med de mer garva dugnadsfolka.  

Det er vanskelig å begynne å nevne navn, for noen kan bli glemt. Men først av alt må vi få nevne Yvonne som sørget for alt av lister og at alt var på stell med bemanning. Så er det Eva som sikret avtalen med kommunen og hentet dommer, hentet utstyr fra Follo, og var den første som kom og den siste som gikk. Premiegjengen med Tina, Carina, Bettina, Eileen og Yvonne i spissen hadde hanket inn utrolig mange bra sponsorer. Yvonne og Carina sørget for solid reklame i sosiale medier. Og årets store pluss var kiosken. Sissel og Trude hadde en solid planlegging og det ble solgt lapskaus (hjemmelagd av Lena), hamburgere og pølser og brus og kaker mv. Fra kiosken fikk også alle som jobbet henta seg mat, og noen (les Eva dagens speaker) fikk servert når det så ut som det røyna litt på. Penger tjente klubben også på kiosken, men så er det også så utrolig viktig for helheten i stevnet at en god kiosk er på plass.  

Til slutt må årets AG hunder for 2022 ikke glemmes (resultater hentet fra systemet devent): 

Klasse 1 Olympia og Annie Tellnes
klasse 2 Cazie og Silje Merethe Sørvig
klasse 3 Ninja og Eileen Gærup 


Trykk her for å se årsmøteprotokoll.